Workshop Rappen


Leren rappen hoeft heus niet per se op straat te gebeuren. Het kan ook gewoon in de klas! Rap is een super leuke kunstvorm om aan bod te laten komen op de middelbare school. Het heeft kenmerken van zang, maar is uiteindelijk vooral een woordkunst: rappers vertellen met veel emotie een verhaal, in klank en in ritme. Rappen sluit bovendien heel goed aan bij de leefwereld van leerlingen: veel van hun muziekhelden zijn immers rappers! 

Opbouw van de workshop

Tijdens de workshop gaan de leerlingen niet alleen zelf een rap maken, maar leren ze ook waar hun favoriete muziekgenre oorspronkelijk vandaan komt én waar rap voor staat binnen de urban cultuur. Hiervoor is ruim aandacht tijdens het eerste deel van de workshop. Natuurlijk geeft onze workshopleider daarbij vooral veel voorbeelden! Zo gaat de theorie meteen leven.

Als de leerlingen daarna zelf aan de slag mogen, gaat de theorie natuurlijk nóg meer leven. De leerlingen brainstormen over onderwerpen en maken daarna hun eigen rap met alles erop en eraan: muziek, tekst en ritme. Daarna is het tijd om de rapnummers in groepjes in te studeren en een knallende performance weg te geven voor de hele klas. Deze workshop leent zich ook super goed om aandacht te besteden aan een vooraf vastgesteld thema. 

Leerdoelen

- Aan het eind van de workshop hebben alle leerlingen de handvatten die ze nodig hebben om als échte rappers te knallen op het podium.

- De leerlingen leren hoe ze woorden en ritme geven aan wie ze zijn en wat ze voelen.

- Leerlingen ervaren dat zij als stoere rappers hun gevoel onder woorden kunnen brengen. Dit verstevigt hun assertiviteit.

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Kleinkunstig is in 2005 opgezet als aanbieder van culturele workshops en voorstellingen. Sindsdien zijn we uitgegroeid tot de grootste aanbieder van workshops en voorstellingen in het voortgezet onderwijs. We geven jaarlijks aan meer dan 100.000 leerlingen les in het voortgezet onderwijs. Continu zijn we bezig met het vernieuwen van het aanbod, zodat leerlingen kennis kunnen maken met de kunstvormen van de toekomst evenals met al langer bestaande kunstuitingen. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;