Workshop Graffiti


Graffiti is op straat ontstaan en is nog steeds niet weg te denken uit de straatcultuur. In eerste instantie ging graffiti vooral over plaatsen van 'tags': dit zijn een soort handtekeningen die graffiti-kunstenaars zetten met een spuitbus. Maar inmiddels heb je ook graffiti-kunstenaars die complete kunstwerken maken die meer 'mainstream kunst' zijn en daarmee ook ver buiten de straatcultuur beroemd worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Banksy! In deze workshop treden de leerlingen in de voetsporen van Banksy. 

Opbouw van de workshop

Na een korte inleiding in de geschiedenis van graffiti als kunststroming, buigen leerlingen zich over een eigen ontwerp. Zodra ze hun idee helemaal uitgedacht hebben, snijden ze hun stencils. Dit zijn de sjablonen die ze later gaan gebruiken om hun eigen graffitikunstwerken mee op te bouwen. Dat uitsnijden is een super geconcentreerd werkje: als ze het stencil niet goed uitsnijden, komen ze immers ook niet goed uit met hun kunstwerk. Daarna maken ze met meerdere verflagen de achtergrond van hun kunstwerk, om vervolgens gewapend met hun stencils alles in de praktijk te brengen wat ze geleerd hebben over spuittechnieken en kleurgebruik. 

Leerdoelen

- Graffiti is veel meer dan wat verf op een muur spuiten: na de workshop weten leerlingen alles over de ontstaansgeschiedenis en de culturele context van graffiti.

- Een verfspuitbus gebruiken? Daar draaien de leerlingen hun hand niet meer voor om.

- Leerlingen weten hoe je een stencil gebruikt om een graffitikunstwerk te ontwerpen en te maken.

- Vlakindeling, kleurgebruik en gelaagdheid kennen na deze workshop geen geheimen meer voor de leerlingen.

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Kleinkunstig is in 2005 opgezet als aanbieder van culturele workshops en voorstellingen. Sindsdien zijn we uitgegroeid tot de grootste aanbieder van workshops en voorstellingen in het voortgezet onderwijs. We geven jaarlijks aan meer dan 100.000 leerlingen les in het voortgezet onderwijs. Continu zijn we bezig met het vernieuwen van het aanbod, zodat leerlingen kennis kunnen maken met de kunstvormen van de toekomst evenals met al langer bestaande kunstuitingen. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;