CAO kunsteducatie


CAO Kunsteducatie

De CAO kunsteducatie is van toepassing voor iedereen die als werknemer voor een gesubsidieerde instelling in de kunstensector in Nederland werkt. De CAO geef informatie over rechten en plichten van zowel werkgevers als werknemers ten aanzien van salarissen, ziekteregelingen en dergelijke.

Looptijd CAO Kunsteducatie

De huidige CAO heeft een looptijd tot en met 31 december van dit jaar. Hij werd vorig jaar november afgesloten door Cultuurconnectie namens de werkgevers en de vakbonden AVV en de Kunstenbond namens de werknemers. De CAO heeft sinds 2019 een minimum-karakter. Dat wil zeggen dat afwijken van de cao toegestaan is, op voorwaarde dat dit gunstig uitpakt voor de werknemer.

Toepassingsgebied CAO Kunsteducatie

De CAO is samen met de CAO Gemeenten van toepassing op de meeste arbeidsovereenkomsten die centra voor de kunsten in Nederland afsluiten met hun werknemers. Ofwel, voor mensen die werkzaam zijn op het gebied van kunsteducatie.

Algemeen verbindend verklaring

Omdat de CAO meestal door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) algemeen verbindend wordt verklaard, zijn de meeste werkgevers en werknemers gebonden aan deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Geschiedenis CAO Kunsteducatie

De CAO Kunsteducatie had voorheen als naam de CAO Kunstzinnige vorming. Van oorsprong waren de meeste instellingen in de kunstzinnige vorming gemeentelijk, daar was ook de oude CAO op gebaseerd. Omdat dit te ambtelijk werd gevonden is deze versie door de sociale partners als verouderd bestempeld. Per 1 december 2015 kreeg het daarom een nieuwe naam: de CAO Kunsteducatie.

Beroepen bij een culturele instelling

Bij een culturele instelling kan je allerlei banen vervullen, van conciërge tot directeur. Andere banen die er zijn: afdelingshoofd, coördinator/projectleider van culturele activiteiten op school, controller, administrateur, consulent, docent, instrumentaal begeleider van dans, onderwijsassistent, steunfunctie assistent, administratief medewerker, projectleider, projectmedewerker en project assistent.

Download CAO Kunsteducatie

Download via deze link de CAO Kunsteducatie. Je kan meer informatie vinden over de CAO Kunsteducatie vinden op de website van Cultuurconnectie of de Kunstenbond

 

Veelgestelde vragen (faq)

Hoeveel kan ik volgens de CAO verdienen in schaal 8?

Dat varieert van minimaal € 2.005 in schaal 8 op regel 0 tot en met € 4.064 als je 20 jaar in dienst bent. Stel je staat op regel 10, dan verdien je € 3.263.

Hoeveel kan ik volgends de CAO Kunsteducatie verdienen in schaal 9?

Schaal 9 bestaat niet in de CAO Kunsteducatie. Wel bestaan schaal 8 en 10.

Hoeveel kan ik volgens de CAO Kunsteducatie verdienen in schaal 10?

Dat varieert van minimaal € 2.913 in schaal 10 als je helemaal geen werkervaring hebt tot en met € 4.405 als je 20 regels omhoog bent (meestal stijg je elk jaar 1 regel). Stel je staat op regel 10, dan verdien je € 3.591.

Hoeveel kan ik volgends de CAO kunsteducatie verdienen in schaal 11?

Dat varieert van minimaal € 3.198 in schaal 11 als je helemaal geen werkervaring hebt tot en met € 4.676 als je 19 regels omhoog bent (meestal stijg je elk jaar 1 regel; de CAO gaat in deze schaal niet hoger dan 19). Stel je staat op regel 10, dan verdien je € 3.907.

Hoeveel kan ik volgends de CAO kunsteducatie verdienen in schaal 12?

Dat varieert van minimaal € 3.485 in schaal 12 als je helemaal geen werkervaring hebt tot en met € 5.077 als je 19 regels omhoog bent (meestal stijg je elk jaar 1 regel; de CAO gaat in deze schaal niet hoger dan 19). Stel je staat op regel 10, dan verdien je € 4.246.

Op welke sectoren is de CAO kunsteducatie van toepassing?

Deze CAO is van toepassing op de meeste arbeidsovereenkomsten die centra voor de kunsten in Nederland sluiten met hun werknemers. Het is dus van belang om na te gaan of jouw (potentiële) werkgever onder de werkingssfeer van deze CAO valt. Je kunt daarvoor de CAO-zoeker gebruiken van Digipacct.nl.

Waar vind ik informatie over toepassing en interpretatie van de CAO kunsteducatie?

Als werkgever kun je rechtstreeks contact opnemen met de branchevereniging voor kunsteducatie en kunstbeoefening Cultuurconnectie, Utrecht, tel. (030) 230 37 40. Werknemers kunnen zich wenden tot de AVV, telefoon: 070 444 21 40 en de Kunstenbond, telefoon: 020-210 80 50. Je kunt daar ook terecht bij eventuele problemen met je werknemer of werkgever, voor advies en bemiddeling.

;