Muzikale lezing of Theater college


Er zijn twee Theatercolleges (of muzikale lezing) te boeken. 
"Oj Romania" gaat zoals beschreven over de zoektocht naar het muzikale DNA. "Yiddishland" gaat over de Jiddische cultuur en tradities.
Beide voorstellingen zijn boordevol live gespeelde muziek, boeiende verhalen en prachtige beelden.

 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Bestaat er zoiets als een universeel muzikaal DNA en weten muzikanten van diverse oorsprong elkaar te vinden zonder dat ze elkaar verstaan? 

In 2011 werd klezmer-muzikant Jaap Mulder door de Joodse Omroep gevraagd een documentairereeks te maken over de huidige stand van de Jiddische muziek en de zgn ‘klezmer’. In de aflevering Israël ontmoet hij muzikanten en componisten die zich vanuit diverse invalshoeken met deze muziek bezig houden

In de zomer van 2017 reisde Jaap Mulder door de streek Transsylvanie in Roemenië. Omrop Fryslân volgde Mulder op deze reis door een gebied, waar de wortels van de klezmermuziek liggen en de historie vaak nog tastbaar is. Ontroerende en opmerkelijke ontmoetingen met lokale muzikanten zijn in een fraaie documentaire vastgelegd. 

In dit theatercollege vertoont Jaap Mulder fragmenten uit de documentaires ‘De weg naar klezmer’ en 'Romania Romania' en deelt hij op innemende wijze zijn kennis over Klezmer; een mix van Balkan-, Gypsy en Jiddische muziek. Hij neemt u spelenderwijs mee in de geschiedenis van de Joodse muzikanten en de emigratie naar de Verenigde Staten. Daar versmolt hun muziek met jazz en filmmuziek tot het klezmer-genre die we nu kennen. 

Een levendige voorstelling, waarbij Mulder de verhalen achter de beelden vertelt en melodieën laat horen op klarinet en andere instrumenten. 

Jaap Mulder speelde met klezmerband Di Gojim in New York, Istanbul, Budapest, Jeruzalem, Berlin, Paris, Brussel, Mexico City, Bogota, Wroclaw, Barcelona, Madrid en vele andere steden. Hij trad op met Frank London, Shura Lipovski, Bente Kahan, Ivo Janssen, actrice Bodil dela Parra en was gastmuzikant bij het Internationaal Danstheater. 

De documentaire 'Romania Romania' van regisseur Murk-Jaep van der Schaaf ging op 11 november 2017 in première op het Noordelijk Filmfestival. De uitzending op NPO2 werd meer dan honderdvijftigduizend keer bekeken.

 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;