Beroepskunstenaar in de klas


Beroepskunstenaar in de klas

Beroepskunstenaars in de klas zijn kunstenaars die bijscholing hebben gevolgd op het gebied van projectonderwijs in het primair onderwijs. Het doel daarvan is scholen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen kunstprojecten. Meestal gebeurt dit in de vorm van workshops – in overleg met de school of de klassendocent wordt besloten waar die over zullen gaan. De professionele kunstenaars zijn in het dagelijks leven bijvoorbeeld schrijver, beeldhouwer, danser of schilder en staan daarnaast dus regelmatig voor de klas.

Mogelijkheden

Ben jij zo’n beroepskunstenaar in de klas en wil je graag meer werk? Dan is kunsteducatie.nl misschien het juiste platform om je op aan te melden. Wij ondersteunen kunstenaars die in de klas willen werken. Jouw professie kan op allerlei gebieden liggen. Denk aan bijvoorbeeld zeefdrukken, ruimtelijk werken, etsen of illustreren. Of een ander gebied dat jou goed ligt. Als jij geleerd hebt om jouw vakgebied te delen met anderen, ben je van harte welkom op onze website.

Maak een profiel aan

Om je aanbod op onze website aan te bieden, maak je zelf een profiel aan. Dit profiel bestaat uit een tekst over jou als persoon. Daarna kan je de workshops/lessen toevoegen die je geeft. Zorg dat je bij elke workshop een leuke foto hebt. Die is nodig om het goed te promoten. Je kunt een profiel aanmaken op kunsteducatie.nl.

Je aanmelding op www.kunsteducatie.nl bestaat uit drie stappen:

  1. Je account maken
  2. Eén profiel aanmaken
  3. Je eerste product toevoegen

Promotie van Beroepskunstenaar in de klas

Veel kunstenaars en kunstdocenten vinden het prettig ondersteuning te krijgen in het aanbieden van hun lessen. Wij geven die ondersteuning door je te gaan promoten. We promoten het platform bij cultuurcoördinatoren in het basisonderwijs en CKV-docenten in het voortgezet onderwijs. Workshopdocenten die op onze website staan, krijgen via ons platform 'aanvragen' van scholen. Je moet uiteindelijk de docent van de basisschool of middelbare school zelf nabellen en afspraken maken.

Opleiding tot Beroepskunstenaar in de klas

Momenteel kan de opleiding Beroepskunstenaar in de Klas (BIK) onder anderen gevolgd worden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten; deze biedt een eenjarige deeltijdopleiding aan. De opleiding is toegankelijk voor kunstenaars in alle disciplines en gericht op professionele kunstenaars die graag in het primair onderwijs willen werken, of op kunstenaars die hun werkveld willen vergroten. Let op: het volgen van deze opleiding geeft je geen lesbevoegdheid!
Overigens: om op de website Kunsteducatie.nl te staan, hebben we de regel dat je ervaring moet hebben voor de klas. Heb je geen ervaring, dan pas je niet op ons platform. Een goede manier om ervaring op te bouwen is het volgen van de BIK-opleiding of het volgen van een docentopleiding (hbo).

 

 

Veel gestelde vragen (FAQ)

 

Hoe word je beroepskunstenaar in de klas (BIK)?

Je kunt een beroepskunstenaar in de klas worden door de BIK-opleiding te volgen. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, biedt onder ander deze opleiding aan. Het is een eenjarige deeltijdopleiding die toegankelijk is voor kunstenaars in alle disciplines en gericht op professionele kunstenaars die graag in het primair onderwijs willen werken.

Geeft de BIK-opleiding lesbevoegdheid?

De opleiding Beroepskunstenaar in de klas geeft geen lesbevoegdheid, maar als de leerkracht aanwezig is, mag je lesgeven aan een klas.

Wat doet een beroepskunstenaar in de klas?

Een beroepskunstenaar in de klas gaat naar scholen in het primair onderwijs, met als doel ze te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen kunstprojecten. Meestal gebeurt dit in de vorm van workshops – in overleg met de school of de klassendocent besluit hij/zij waar die over zullen gaan.

Hoe kan ik mijn werk als kunstenaar in de klas promoten?

Kunsteducatie.nl is misschien het juiste platform om je op aan te melden. Dit platform ondersteunt kunstenaars die in de klas willen werken en hun vakgebied met anderen willen delen. Denk aan zeefdrukken, ruimtelijk werken, etsen of illustreren, of kunstenaars als schrijvers, beeldhouwers, dansers of schilders.

Hoe werkt die promotie?

Om je aanbod op de website Kunsteducatie.nl aan te bieden, maak je zelf een profiel aan. Je aanmelding op www.kunsteducatie.nl bestaat uit drie stappen:

1. je account maken

2. één profiel aanmaken

3. je eerste product toevoegen

Je profiel bestaat uit een tekst over jou als persoon. Daarna kan je de workshops/lessen toevoegen die je geeft. Zorg dat je bij elke workshop een leuke foto hebt. Die is nodig om het goed te promoten.

Hoe kan ik mijn werk als Beroepskunstenaar in de klas nog verder promoten?

Kunsteducatie.nl geeft ondersteuning aan beroepskunstenaars in de klas door hen te promoten. Dat gebeurt door het platform onder de aandacht te brengen van cultuurcoördinatoren in het basisonderwijs en CKV-docenten in het voortgezet onderwijs. Workshopdocenten die op de website van kunsteducatie.nl staan, krijgen via dit platform 'aanvragen' van scholen. De kunstenaar moet dit zelf opvolgen met de docent van de basisschool of middelbare school, door na te bellen en afspraken te maken.

;