Top 5 - Tips voor cultuurcoördinatoren


Op deze pagina de top 5 tips voor cultuurcoördinatoren.

Tip 1 - Ken je cultuurbudget

Ben je cultuurcoördinator op een basisschool of in het voortgezet onderwijs? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van je budget. Schoolbesturen kunnen er soms wat schimmig over doen... Maar jij hebt budget dat je kan besteden.
In het basisonderwijs is dit minimaal 19,37 per leerling. In het voortgezet onderwijs is dit voor scholen die meedoen met CJP 15 euro per leerling. Deze cijfers zijn van 2021. Vaak voegt de provincie, gemeente of het scholenbestuur daar nog wat extra's aan toe. 

Tip 2. Maak een plan

Zorg dat je een plan maakt voor cultuuronderwijs bij jou op school. Het leukste is dit samen met je team op te pakken. Maar als de rest (nog) niet gemotiveerd is... dan kan je dat ook zelf doen. We noemen zoiets een 'doorlopende leerlijn'. Denk goed na welke activiteiten je wilt inplannen in welke leerjaar. Het is uiteraard belangrijk dat kinderen en jongeren breed kennis maken met cultuur. Niet alleen een activiteit op school is belangrijk, maar ook een bezoek aan het museum, het theater of een festival. Daag ze uit! 
In het plan zul je ontdekken dat je zelf niet alles kan. En daar komen wij weer om de hoek. Op deze website staat een breed aanbod van aanbod op het gebied van kunsteducatie. 

Tip 3. Integreer met andere vakken

Heb je er weleens over nagedacht wat de link is tussen taal en cultuureducatie? Of tussen rekenen en kunst? Als je kunst gaat maken, blijkt er altijd een verbinding te zijn met andere disciplines. We noemen dit interdisciplinair werken. Door kunst- en cultuureducatie goed met andere vakken te integreren, wordt het ook voor andere docenten relevant. Was de rest (nog) niet gemotiveerd om mee te doen... nu hopelijk wel! 

Tip 4. Connect met je collega's 

Kunst- en cultuureducatie staat niet altijd hoog op de agenda van schoolbesturen. Dit kan nogal eens frustrerend zijn. Wiskunde, Nederlands... rekenen en taal. Die komen eerst. Door te connecten met je collega's via bijv. Facebook groepen, kan je je ervaringen delen. Samen staan we écht sterker. Daarbij is connecten uiteindelijk ook erg leuk. Zij kunnen je tips geven voor leuke programma's en hoe je binnen jouw school cultuureducatie op de agenda zet. Oh ja: tip jij onze website aan jouw collega's? :)

Tip 5. Ken de belangrijkste organisaties

De belangrijkste organisaties in het culturele veld zijn... Wat ons betreft met stipt bovenaan de LKCA. Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Een hele mond vol, maar ze zetten zich met liefde in om de aandacht voor cultuureducatie, cultuurparticipatie en de toegankelijkheid van cultuur te vergroten. En daar worden wij blij van. Een andere organisatie waar wij vrolijk van worden is het CJP. Zij beheren de Cultuurkaart. Wat ons betreft is elke voortgezet onderwijs school bij hen aangesloten. Zijn jullie dat nog niet... dan is het tijd om die stap te zetten. 

 

;