Cultuurdag


Wat is een cultuurdag?

Een cultuurdag is een dag met volop workshops en culturele activiteiten, waarbij de leerlingen aan één of meerdere activiteiten deelnemen. De Cultuurdag is oorspronkelijk bedacht door Kleinkunstig, maar wordt inmiddels ook door andere partijen aangeboden. Kleinkunstig levert een geheel verzorgde cultuurdag, waarbij ze niet alleen een heel interessante variëteit aan culturele activiteiten hebben, maar ook nog eens alles tot in de puntjes organiseren. Je krijgt er een extra teamlid bij. Dat kunnen wij helaas niet... 
Wil je als cultuurbegeleider, interne cultuurcoördinator of CKV-docent (deze geeft het vak Culturele Kunstzinnige Vorming) zelf een dag organiseren en heb je veel tijd... dan ben je op Kunsteducatie.nl op de juiste plek. 

Doelen van een cultuurdag

Scholen kunnen verschillende doelen met een cultuurdag hebben. Bekende doelen zijn:

 1. jongeren kennis laten maken met kunst- en cultuur
 2. een leuke activiteit voor jouw leerlingen neer te zetten
 3. kennismaken met beroepen in de kunstsector

Voordat u een dag organiseert...

Denk even na over de volgende vragen;

 1. wilt u gebruik maken van online inschrijving? 
 2. wilt u zelf alle administratie regelen? 
 3. bent u alleen of heeft u een groot team dat u kan helpen met de organisatie? 
 4. wilt u de dag bij u op school organiseren of elders? 
 5. wilt u een voorstelling erbij of alleen workshops
 6. hoe lang wilt u de workshops laten duren?
 7. wilt u het zelf organiseren of uitbesteden?

Afhankelijk van de antwoorden op de vragen, adviseren we u het zelf te organiseren of uit te besteden. Kijk voor meer informatie voor een goed georganiseerde cultuurdag op www.cultuurdag.nl.

Cultuurdag organiseren

Gaat u de dag zelf organiseren, dan denk ik graag met u mee. Hieronder een aantal tips die van belang zijn;

 1. Zorg dat u bij de organisatie van een cultuurdag op school deze goed inbed in de doorlopende leerlijn. Zorg dat de leerlingen gedurende hun schooltijd een variëteit aan culturele activiteiten meemaken. Een goede planning is daarbij essentieel.
 2. Stel een team samen, waarmee je een cultuurdag organiseert. Als je allemaal losse zzp'ers inhuurt, is het verstandig ook een korte lijn met de administratie te hebben. Maak goede afspraken over voor welk bedrag je de zzp'ers inhuurt. 
 3. Stel met elke zzp'er een overeenkomst van opdracht op die goedgekeurd is door de Belastingdienst, zodat je zeker bent dat het juridisch allemaal goed geregeld is. 
 4. Kijk of je een online inschrijving kunt regelen. Vragen naar 1ste en 2de keuze van de leerlingen, en dan handmatig indelen met bijvoorbeeld excel kan uiteraard ook. Maar dit is wel wat ouderwets en kost veel tijd. Bij instellingen als Grote Broer en Kleinkunstig is dit in de prijs inbegrepen.
 5. Als je een voorstelling wilt, adviseren je te kijken op deze website, of een voorstelling te boeken bij een impresariaat. 
 6. Zorg dat je voldoende lokalen vrij hebt. Bij voorkeur kies je voor grote lokalen die dicht bij elkaar liggen.
 7. Zorg dat je op de dag zelf bij elke workshop een docent van jullie aanwezig is. Daarmee kan je goed de kwaliteit monitoren. 

Ziet u het niet zitten om zelf een Cultuurdag te organiseren? Dan adviseer ik contact op te nemen met Kleinkunstig (voor VO) of Grote Broer (voor PO). Zij zijn dé experts op dit gebied. 

Mocht je nog meer tips hebben voor dit overzicht? Dan hoor ik ze graag! 

;