Master Kunsteducatie


My Image

Ben je werkzaam als kunstenaar in de kunsteducatie en je wilt je werk op een hoger niveau tillen? Of ben je werkzaam docent of educatief medewerker, en je wilt je verder ontwikkelen in je vak? Misschien is een vervolgopleiding dan iets voor jou.

Vervolgopleiding na HBO kunstvakdocent

In Nederland kun je deze master volgen na afronding van een relevante hbo-opleiding, met een bachelor voor kunstvakdocent, of – in sommige gevallen – als je voldoende aantoonbare ervaring hebt als gediplomeerd kunstenaar. Na afronding van deze opleiding heb je een master of Education in Arts (M Ed); deze is internationaal erkend.

Master in het Engels en Nederlands

De opleiding wordt in het Engels en Nederlands gegeven. De meeste masters verzorgen de master in het Nederlands. Op Artez in Arnhem kan je de master in het Engels volgen.

Uitstroomprofielen

De master richt zich op twee uitstroomprofielen: primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Tijdens je studie kan je kiezen wel uitstroomprofiel jouw voorkeur heeft.

Integratie van kennis

Het is belangrijk dat je naast de opleiding ook een baan hebt, waar je de opgedane vaardigheden en kennis kan toepassen. Zodat je wat je leert direct kan toepassen in de praktijk. Tijdens de studie is er sowieso veel synergy tussen praktijk en theorie.

Wat leer je?

In je master versterk je je onderzoeksvaardigheden, ontdek je nieuwe didactische werkvormen, werk je o.a. met nieuwe media en ga je uiteraard bezig met interdisciplinariteit en vakkenintegratie. Als je de opleiding hebt afgerond ben je in staat om een curriculum te schrijven, te implementeren op basis van hedendaagse theorieren en onderzoek.

Start van het onderwijs

De master vangt aan in september (doorgaans) of in februari. Overigens bieden niet alle hogescholen de mogelijkheid te starten in februari. Ga uit van een studiebelasting van ongeveer 20 uur per week.

Kosten voor de master kunsteducatie

Voor het studiejaar 2022-2023 is het wettelijke collegegeld € 2.209,-. De betreffende opleiding kan hier eventueel een bedrag aan toevoegen, voor lesmateriaal en dergelijke.

Waar kan je de master kunsteducatie volgen?

In Nederland wordt de opleiding op acht opleidingsinstituten gegeven:

  • De AHK, locatie Amsterdam (bezoek website)

  • ArtEZ, locatie Zwolle, Nederlandstalig (bezoek website)

  • ArtEZ, locatie Arnhem (Engelstalig)

  • Codarts, locatie Rotterdam (let op: aanmelding momenteel niet mogelijk!) (bezoek website)

  • Fontys (in samenwerking met HS Zuyd), locatie Rotterdam (bezoek website)

  • Piet Zwart Institute, locatie Rotterdam (bezoek website)

  • Hanzehogeschool, Groningen en NHL Hogeschool (gezamenlijke master), locatie Groningen (bezoek website)

  • HKU, locatie Utrecht (bezoek website)

Alternatieven voor de master

Je kunt naar de Hogeschool Sint Lukas in Brussel (LUKA), voor de educatieve master. Je kunt kiezen uit een tweejarige voltijd opleiding (120 punten) of een eenjarige verkorte opleiding (60 punten). Een andere optie is een tweejarige fulltime Master in Art Science aan de Royal Academy of Fine Arts in Den Haag. Deze opleiding wordt in het Engels gegeven.

 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke voorwaarden zijn er om aan de master Kunsteducatie deel te mogen nemen?

Die verschillen enigszins per hogeschool. Er wordt gekeken naar je vooropleiding en werkervaring; er is een toelatingsgesprek. Sommige opleidingen vragen daarnaast bijvoorbeeld om een motivatiebrief en een portfolio.

Wat is een andere naam voor de master Kunsteducatie?

Bij de HKU wordt het de master in Education in Arts genoemd.  

Hoe lang duurt de opleiding master Kunsteducatie?

Een master Kunsteducatie duurt in Nederland bij alle hogescholen twee jaar in deeltijd.

Hoeveel credits krijg je voor een master Kunsteducatie?

Je ontvangt 30 credits per jaar, dus na twee jaar heb je 60 credits.

In welke taal wordt de master Kunsteducatie gegeven?

In het Nederlands, behalve bij ArtEZ Arnhem; daar wordt de Master Kunsteducatie in het Engels gegeven.

Wat zijn de kosten van een master Kunsteducatie?

Voor het studiejaar 2022-2023 is het wettelijke collegegeld € 2.209,-. De betreffende opleiding kan hier eventueel een bedrag aan toevoegen, voor lesmateriaal en dergelijke.

Wanneer begint de master Kunsteducatie?

Bij de meeste onderwijsinstellingen kun je zowel in september als in februari beginnen.

Wat zijn de alternatieven voor de master Kunsteducatie?

Je kunt naar de Hogeschool Sint Lukas in Brussel (LUKA), voor de educatieve master. Je kunt kiezen uit een tweejarige voltijd opleiding (120 punten) of een eenjarige verkorte opleiding (60 punten). Een andere optie is een tweejarige fulltime Master in Art Science aan de Royal Academy of Fine Arts in Den Haag. Deze opleiding wordt in het Engels gegeven.

;