Rondleidingen (voortgezet onderwijs)


In het De Pont Museum staat de ontmoeting tussen leerlingen en kunst centraal. Alles wat je zelf ontdekt en verwoordt naar leeftijdgenoten, maak je je eigen. Juist op deze leeftijd zijn jongeren op zoek naar hun eigen identiteit. In het museum spelen wij daarop in door jongeren in hun eigen taal te ontvangen. De eigen mening is belangrijk en met kunst kan je je mening verwoorden over zowel het kunstwerk als over jouwzelf.

Speciaal voor het voortgezet onderwijs hebben we o.a. HUH?! Een kunsttijdschrift voor jongeren en door jongeren, ARTclips (filmpjes speciaal gemaakt i.s.m. NTR Schooltv) en “Wat de vakman?!” (ARTtube (filmpje)en bijbehorende lesmateriaal) ontwikkeld.

Het Huh?!-kunsttijdschrift behandelt op een frisse manier het kijken naar hedendaagse kunst door ogen van jongeren. We hebben diverse themanummers. Deze kunt u zien op onze website met lesmateriaal. In iedere Huh?! is een introductiefilmpje opgenomen over het thema voor in de klas.
Voor de Huh?!-rondleiding zijn verschillende opdrachten in het tijdschrift opgenomen. De Huh?! is in combinatie met bezoek aan De Pont te bestellen voor 1 euro per leerling.

ARTclips, bij lesmateriaal op onze website, zijn ideaal ter voorbereiding op een museumbezoek. In elke ARTclip staat een vraag van leerlingen over kunst centraal. Presentator Maurice Lede zoekt in deze korte video's samen met “peers” bij kunstenaars en museumexperts naar de antwoorden. Bij elke ARTclip is gratis lesmateriaal beschikbaar. De rondleider gaat in de rondleiding over het gewenste thema met de leerlingen in gesprek.

In de ARTtube serie Wat de vakman?! ( incl. lesmateriaal, ontwikkeld voor o.a. de onderbouw van het VMBO) kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen, hoe je kunstenaar wordt en hoe het is om kunstenaar te zijn. Twee VMBO leerlingen gaan op bezoek bij Marc Mulders, die hen vertelt over zijn vak. De leerlingen krijgen ook een challenge.

Binnen onze rondleidingen besteden we aandacht aan diverse eindexamenthema's. Wilt u aandacht in de rondleiding voor Huh?!, een ARTclip of Wat de vakman?! Dit kunt u bij de online reservering aangeven bij "Opmerkingen"

Voor al deze rondleidingen geldt:
Kosten: 55 euro
Duur: een uur
Lesmateriaal: gratis
Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen met minstens 1 begeleider

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

MET DE KLAS NAAR DE PONT!

Een geslaagd bezoek aan De Pont Museum begint al op school. Als leerlingen nieuwsgierig worden, komt dat de ontmoeting met Kunst van Nu ten goede. In de ontmoeting tussen kinderen uit het basisonderwijs en kunst staat verwondering centraal. Een jong kind heeft de gave vrij te associëren bij een kunstwerk.

 

De museumdocenten proberen die nieuwsgierigheid te stimuleren zodat het kind leert dat de werkelijkheid ook met andere ogen bekeken kan worden. Daarvoor heeft het museum een paar educatieve handvaten bedacht voor zowel in de klas als in het museum. Bekijk het lesmateriaal en het filmpje op onze website speciaal voor het primair onderwijs.

 

Uit het gastenboek van De Pont:

“Museums zijn stom, maar dit valt wel mee.”

“Ik wilde vanmiddag spijbelen maar ben blij dat ik het niet gedaan heb.”

 

In de ontmoeting van leerlingen uit het voortgezet onderwijs en hedendaagse kunst staat culturele identiteit centraal. Juist op deze leeftijd zijn jongeren op zoek naar hun eigen identiteit. In het museum spelen wij daarop in door jongeren in hun eigen taal te ontvangen. De eigen mening is belangrijk, maar wij willen ook een gesprek tussen de leerlingen op gang brengen. Dat kan in het museum, maar evt. ook in de klas.

Daarom hebben wij op onze website lesmateriaal (voor voortgezet onderwijs), een paar prikkelende introductie filmpjes en zelfs een digitale 'smaaktest' staan. Thema’s zijn uitgewerkt in de HUH?!, een tijdschrift vóór en dóór jongeren die digitaal zijn in te zien op onze website. Dit tijdschrift is in De Pont te koop voor 1 euro per stuk. Surf ook eens rond op De Pont channel, waar foto's en video's staan van actuele en voorgaande tentoonstellingen.

 

Naast algemene rondleidingen, zelfs voor de allerkleinsten, zijn er ook workshops in het museumatelier en theaterrondleidingen mogelijk. Leerkrachten kunnen speciale rondleidingen of workshops aanvragen die aansluiten bij bepaalde thema's, waarin het Kijken naar Kunst met kinderen centraal staat. Ook bieden we programma’s aan waarvoor onze museumdocenten in de klas komen. Voor meer informatie en reserveringen: rondleidingen@depont.nl

Contact De Pont Museum

Marie-José Eijkemans (Hoofd Educatie)

Yda Sinay (Medewerker Educatie)

T 013-5841443

E rondleidingen@depont.nl

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;