De Maasdamme Collectie


Verhalen krijgen meer betekenis als je iets echt kan zien. Maak het koloniaal verleden bespreekbaar aan de hand van de diorama’s en de creaturen van Rita Maasdamme. De collectie diorama’s van Rita Maasdamme (1944-2016) vertelt op een unieke manier over de geschiedenissen van de Nederlandse voormalige koloniën vanuit een perspectief van tot slaafgemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking.


Inhoud programma
Het onderwijsprogramma De Maasdamme Collectie bestaat uit twee lessen.

1. De gastles in de klas: Tijdens de eerste les zal een museumdocent een introductie geven over de Maasdamme Collectie en ons gedeelde verleden. Dit zal gebeuren aan de hand van drie thema’s: Het ontstaan van het slavernijverleden, Keti Koti en Opstand – Verzet – Vrijheid. Peggy Reiziger, het nichtje van Rita Maasdamme, heeft de audio ingesproken voor de les in de klas. Vanuit persoonlijke verhalen geeft zij toelichting op wat de creaturen en de diorama’s vertellen en waarom de creaturen zo belangrijk waren voor Rita.

2. De Maasdamme Collectie in het museum: De tweede les is een bezoek aan de Maasdamme Collectie in het Amsterdam Museum. In het museum maken de leerlingen kennis met de creaturen van Rita Maasdamme. Aan de hand van een interactieve rondleiding en opdrachten leren de leerlingen meer over de verhalen die horen bij het koloniale verleden.


Praktische informatie
Duur: 1 uur in de klas, 1 uur in het museum
Kosten: 70 euro per uur/les, combinatieticket 120 euro
Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen, met 4 begeleiders
Doelgroep: Groep 6, 7 en 8
Locatie: Op school en in het Amsterdam Museum
Kerndoelen: 1, 2, 48, 51, 52, 53, 54, 55, 56 & Bouwstenen Burgerschap 1 t/m 6 (SLO)
Vragen? Mail naar boekingen@amsterdammuseum.nl

Sinds maart 2022 is het Amsterdam Museum aan de Amstel te vinden, in het gebouw van de Hermitage. Tijdens een grootschalige renovatie van het monumentale Burgerweeshuis vindt het Amsterdam Museum hier zijn tijdelijke thuis. Mét een volledig nieuw aanbod aan tentoonstellingen, publieksprogramma’s en kinderactiviteiten. Het Amsterdam Museum toont hier een geheel nieuwe collectiepresentatie die naast de traditionele geschiedenis van Amsterdam ook veel ruimte biedt aan tegengeluiden en minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;