Workshop 'Schilder als in het Oude Egypte'


Workshop 'Schilder als in het Oude Egypte' (Primair onderwijs, groep 6 t/m 8)
Ga samen met je klas op onderzoek uit en maak een reis door het oude Egypte. Met een vergrootglas in de hand bekijk je echte mummieportretten van heel dichtbij. Kan jij ontdekken hoe deze zijn gemaakt? Daarna ga je zelf aan de slag. Gebruik de eeuwenoude technieken om je eigen verf te maken en schilder een portret!

In het educatieve programma bij de tentoonstelling Oog in oog – de mensen achter de mummieportretten brengen de leerlingen, onder begeleiding van een museumdocent, een bezoek aan onze tentoonstelling Oog in oog: De mensen achter mummieportretten. Ze maken kennis met het ambacht van een kunstenaar uit de Romeinse periode en komen meer te weten over de verhalen achter de portretten.

In de daaropvolgende workshop worden de leerlingen zelf kunstenaars. Ze passen een eeuwenoude techniek toe om eigen verf te maken. Precies zoals schilders in het oude Egypte dat deden. Met vijzel en stamper vermalen ze diverse materialen tot pigment. Door middel van een bijzonder bindmiddel wordt poeder verf. Op echt linnen schilderen de leerlingen vervolgens een portret van zichzelf of een klasgenoot. Thuis ook de kunstenaar uithangen? Iedere leerling krijgt een potje met eigen gestampt pigment mee naar huis. Zo kunnen ze thuis laten zien wat ze in het Allard Pierson geleerd hebben.

Workshop boeken? Klik hier

Praktische informatie:
Doelgroep: groep 6 t/m 8 (PO)
Periode: 6 oktober 2023 t/m 25 februari 2024
Duur: 90 minuten
Prijs: €225 per klas
Kerndoelen: Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie
Begeleiders: Per klas minimaal 2 begeleiders
Vragen? Stel ze via educatie@allardpierson.nl

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Het Allard Pierson verzamelt, beheert, ontsluit, onderzoekt en presenteert waardevol en relevant cultureel erfgoed van de oudheid tot nu. Wij maken dit toegankelijk voor iedereen, ten dienste van wetenschap en samenleving, ter lering en inspiratie. Dit doen wij als onderdeel van de Universiteit van Amsterdam en vanuit het historisch hart van Amsterdam.

Bij het Allard Pierson kun je met je schoolklas diverse rondleidingen en workshops boeken, die aansluiten bij zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. Vragen of specifieke wensen? Neem gerust contact met ons op via educatie@allardpierson.nl

 

Je kunt met je schoolklas diverse rondleidingen en workshops boeken. 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;