Ontdekkers en reizigers


Kijken door de ogen van een 17de eeuwse ontdekkingsreiziger. Na een rondleiding door het museum maken leerlingen een reisverslag en uiteindelijk een landkaart met zelfgemaakte inkt. Een actief, creatief programma dus, dat aansluit bij het tijdvak “Ontdekkers en hervormers” en bij lesstof.

In dit programma van 2 uur wordt de klas begeleid door een ervaren workshop docent (kunstenaar). Ze zullen in het museum inspiratie opdoen. Naar welke landen ging je, wat ging je handelen? Met dit soort vragen gaan leerlingen schetsen wat ze zien (bomen, dieren, porselein, mensen) in een reisverslag. In de Teekenschool, het atelier van het museum, maken ze tot slot een nieuwe landkaart. Met zelfgemaakte inkt, want in de 17de eeuw was er niet zomaar een balpen beschikbaar. De kaart gaat uiteraard mee naar huis.

De wereld opnieuw leren kennen en vastleggen. De klas leert zich te verwonderen en het systeem van handel beter begrijpen. Maar ze leren zich vooral te verplaatsen in een andere tijd en andere tijdsgeest. Met een prachtig eigen project als resultaat.

VOOR WIE
Groep 4–8
Differentiaties groep 4, groep 5, 6 en 7, 8.
Speciaal (basis)onderwijs

 

Kijk voor meer informatie en het boeken van een programma op rijksmuseum.nl/onderwijs

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

In het Rijksmuseum komt lesstof tot leven. Van kleuterklas tot eindexamen, voor iedereen hebben we een op maat gemaakt programma. Ook voor wie niet naar het museum kan komen hebben we online veel aanbod, zoals speciale online lessen voor het primair onderwijs tot het MBO.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;