Heavy Metal kant-en-klaar online erfgoedproject


Heavy Metal – kant-en-klaar online erfgoedproject 

Je zoekt een boeiend erfgoedproject, een onderwerp uit de eigen omgeving dat past bij de basisschoolleeftijd. Kan dat met weinig voorbereidingstijd?

Nou en of! Heavy Metal van Museum Klok & Peel is het kant-en-klare erfgoedproject waarmee kinderen hun lokale geschiedenis ontdekken aan de hand van klokken en beiaards in de eigen omgeving. 

Waarom klokken en beiaards? 

In elke stad of dorp klinkt vaak klokgelui. Die klokken bepaalden vroeger het ritme van de dag, want mensen hadden geen horloges of klokken in huis. In de Gouden Eeuw werden beiaards echte statussymbolen. Steden en dorpen troefden elkaar er mee af. Dat gebeurde alleen in Nederland en België en is dus uniek in de wereld! 

Met Heavy Metal verwerven kinderen kennis over cultureel erfgoed in hun eigen stad of dorp. Ze krijgen waardering voor dit unieke erfgoed van de Lage Landen. Het helpt ze om zelfbewuste, betrokken burgers te worden, met oog voor de wereld om hen heen. Via hun lokale geschiedenis leren ze hoe het verleden hen beïnvloedt. Dat verleden is vlakbij, als je maar weet waar je moet kijken.

Hoe werkt het en is het kostbaar?

De erfgoedlessen voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8 staan kant-en-klaar online! Het lessenpakket is breed en raakt aan alle basisschoolvakken. Het voldoet aan het erfgoed-kerndoel (56). Verder komen veel kerndoelen uit OJW, KO, taal en rekenen aan bod. Te gebruiken in delen of als totaalpakket van 4 lesweken; alleen met jouw groep of werk aan dit prachtige thema met de hele school tegelijk. 

Er zijn geen kosten verbonden aan deze erfgoedlessen. Dat is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het VSBfonds, die het belangrijk vinden dat dit unieke klokkenerfgoed wordt doorgegeven aan onze kinderen. 

 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

In Asten, klokkendorp in de Peel ligt Museum Klok & Peel. Het is één museum met twee collecties: de grootste collectie luidklokken en carillons van over de hele wereld en de collectie Peel die laat zien hoe bijzonder nationaal park ‘De Groote Peel’ is en al sinds prehistorische tijden is geweest. 

Leer hoe klokken gegoten en gestemd worden. Ontdek de oorsprong van de klok en bewonder klokken van over de hele wereld. Luid zelf een klok, kijk waar de klepel hangt of speel zelf op een beiaard. Vanwege de rauwe natuur kent de Peel een bijzondere geschiedenis. Ontdek dat deze miljoenen jaren terug gaat en bekijk de fossielen uit de prehistorie en een mammoetskelet. Waan je op de bodem van de oerzee en krijg een knipoog van een prehistorische walvis. Het museum ligt te midden van prachtige thematuinen. Voor kinderen zijn er Doe-tochten en voor wie tijd over heeft, starten bij het museum diverse wandel- en fietsroutes. Dat en nog veel meer maakt het museum een onvergetelijke ervaring. Niet voor niets werd het museum dit jaar opnieuw bekroond in de verkiezing ‘ANWB Leukste Uitje’.  

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;