Museum Klok & Peel - Heavy Metal - kant-en-klaar online erfgoedproject

Heavy Metal – kant-en-klaar online erfgoedproject 

Je zoekt een boeiend erfgoedproject, een onderwerp uit de eigen omgeving dat past bij de basisschoolleeftijd. Kan dat met weinig voorbereidingstijd?

Nou en of! Heavy Metal van Museum Klok & Peel is het kant-en-klare erfgoedproject waarmee kinderen hun lokale geschiedenis ontdekken aan de hand van klokken en beiaards in de eigen omgeving. 

Waarom klokken en beiaards? 

In elke stad of dorp klinkt vaak klokgelui. Die klokken bepaalden vroeger het ritme van de dag, want mensen hadden geen horloges of klokken in huis. In de Gouden Eeuw werden beiaards echte statussymbolen. Steden en dorpen troefden elkaar er mee af. Dat gebeurde alleen in Nederland en België en is dus uniek in de wereld! 

Met Heavy Metal verwerven kinderen kennis over cultureel erfgoed in hun eigen stad of dorp. Ze krijgen waardering voor dit unieke erfgoed van de Lage Landen. Het helpt ze om zelfbewuste, betrokken burgers te worden, met oog voor de wereld om hen heen. Via hun lokale geschiedenis leren ze hoe het verleden hen beïnvloedt. Dat verleden is vlakbij, als je maar weet waar je moet kijken.

Hoe werkt het en is het kostbaar?

De erfgoedlessen voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8 staan kant-en-klaar online! Het lessenpakket is breed en raakt aan alle basisschoolvakken. Het voldoet aan het erfgoed-kerndoel (56). Verder komen veel kerndoelen uit OJW, KO, taal en rekenen aan bod. Te gebruiken in delen of als totaalpakket van 4 lesweken; alleen met jouw groep of werk aan dit prachtige thema met de hele school tegelijk. 

Er zijn geen kosten verbonden aan deze erfgoedlessen. Dat is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het VSBfonds, die het belangrijk vinden dat dit unieke klokkenerfgoed wordt doorgegeven aan onze kinderen. 

Hoor wat andere leerkrachten over Heavy Metal zeggen: https://www.museumklokenpeel.nl/heavy-metal.  

 

0 voorstellingen gevonden van Museum Klok & Peel - Heavy Metal - kant-en-klaar online erfgoedproject

;