Fake news film


Fake news is iets dat de maatschappij van tegenwoordig bezighoudt. Overal verschijnen er nieuwsberichten waarvan de echtheid te betwisten valt. Dat jongeren extra kwetsbaar zijn voor dit fenomeen realiseren zij zich vaak onvoldoende. In deze educatieve workshop gaan we dieper in op het begrip ‘fake news’ of ‘nepnieuws’, zoals dit ook wel genoemd wordt. Wanneer is iets nepnieuws? Door wie en waarom wordt dit verspreid? Wie heeft hier voordeel bij?
De leerlingen worden verdeeld in kleinere groepen. Met behulp van hun eigen smartphone gaan ze op zoek naar berichten waarvan ze het vermoeden hebben dat het hier om “fake news” gaat. Vervolgens gaan zij zelf een nepnieuwsbericht bedenken. Met behulp van een green screen gaan zij zelf hun bericht verfilmen. Zodat het op een écht nieuwsitem lijkt. Hierbij moeten zij goed letten op een aantal kenmerken van fake news, zoals bijvoorbeeld geloofwaardigheid, bronnen, filmstijl, camerastandpunten, enz.

Doelgroep:
Groep 5, 6, 7, 8

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Digital Creativity ontwikkeld en geeft lessen, trainingen, cursussen, demonstraties en lezingen voor het onderwijs. Denk daarbij aan losse workshops, projecten of langdurige leerlijnen. Bovendien werken we voor alle doelgroepen en niveaus van jong tot oud en van leerling tot leerkracht. Ook bieden we een aantal praktische oplossingen voor werkdrukvermindering bij leerkrachten en stimuleren we cultuur -en techniekonderwijs.

Digital Creativity heeft een uniek en breed aanbod op het gebied van nieuwe media. Zo bieden wij lessen digitale fotografie, film, green screen, animatiefilm, programmeren, 3D-design, holografie, augmented reality, digital drawing, fotobewerking, virtual reality, robotica, gamedesign, 3D-print en nog veel meer!

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;