Stolpersteine


Ruim tien jaar ervaring heeft Jaap Mulder met het zgn Stolpersteine-programma. Dit is een vast onderdeel van het aanbod van Brede School Gouda, in samenwerking met Brede School, Stichting Gouds Metaheerhuisje, Stolpersteine Gouda en Libertum (vml Verzetsmuseum ZH). Groepen van bovenbouw basisonderwijs krijgen voorafgaand een lesbrief. Daarna gaan de scholieren onder leiding van een gids een stadswandeling langs Stolpersteine en horen zij het verhaal achter deze stenen en de huizen. De wandeling eindigt bij een locatie waar Jaap en een andere muzikant een korte indringende voorstelling geeft. Jiddische liederen en melodien terwijl er beelden geprojecteerd worden op een groot scherm. Animatie en documentaire beelden die associatief weergeven hoe een conflict ontstaat en wat de gevolgen zijn.
Tijdens het nagesprek komt alles bij elkaar en wordt de lijn van verleden naar het heden getrokken. De boodschap is in feite "wat kunnen vooroordelen tot gevolg krijgen en wat zou jouw rol kunnen zijn om dit te helpen voorkomen". 

Een variatie hierop is in Schiedam, Meppel en Valkenburg gedaan. Deze lessen kunnen in iedere gemeente met Stolpersteine of andere herdenkingsplekken  uitgevoerd worden.


 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;