Stolpersteine


Ruim tien jaar ervaring heeft Jaap Mulder met het zgn Stolpersteine-programma. Dit is een vast onderdeel van het aanbod van Brede School Gouda, in samenwerking met Brede School, Stichting Gouds Metaheerhuisje, Stolpersteine Gouda en Libertum (vml Verzetsmuseum ZH). Groepen van bovenbouw basisonderwijs krijgen voorafgaand een lesbrief. Daarna gaan de scholieren onder leiding van een gids een stadswandeling langs Stolpersteine en horen zij het verhaal achter deze stenen en de huizen. De wandeling eindigt bij een locatie waar Jaap en een andere muzikant een korte indringende voorstelling geeft. Jiddische liederen en melodien terwijl er beelden geprojecteerd worden op een groot scherm. Animatie en documentaire beelden die associatief weergeven hoe een conflict ontstaat en wat de gevolgen zijn.
Tijdens het nagesprek komt alles bij elkaar en wordt de lijn van verleden naar het heden getrokken. De boodschap is in feite "wat kunnen vooroordelen tot gevolg krijgen en wat zou jouw rol kunnen zijn om dit te helpen voorkomen". 

Een variatie hierop is in Schiedam, Meppel en Valkenburg gedaan. Deze lessen kunnen in iedere gemeente met Stolpersteine of andere herdenkingsplekken  uitgevoerd worden.


 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Naam van school, bibliotheek, bedrijf

Als professioneel klezmer-muzikant verdiept Jaap Mulder zich al decennia in de Jiddische cultuur en historie. Voortvloeiende uit deze fascinatie voor zowel de muziek als de tradities heeft hij een divers aanbod ontwikkeld. Denkt u aan een audiovisuele voorstelling over herdenken en vrijheid, een Stolpersteine (struikelstenen) voorstelling met nagesprek, een internationaal anti-oorlogsliederen programma, een muzikale lezing en een familie-muziektheatervoorstelling.  
Ook geeft Jaap samen met een beeldend kunstenaar Schilder- en Krijtconcerten. Alweer ruim een decennium vast onderdeel van het jaarprogramma voor speciaal onderwijs in Gouda. Echter ook uitgevoerd bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, Boymans van Beuningen, Rotary en Lions Club, voor mensen met dementie, voor kansarme groepen kinderen in Roemenië, als buurt-samenwerking activiteit, etc.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;